18 Ιουλίου, 2011

Χρωματοθεραπεία

Χρωματοθεραπεία
"Τα χρώματα επιδρούν στην ψυχή, αφού μπορούν, όχι μόνο να διεγείρουν τις αισθήσεις, αλλά και να μας ξυπνήσουν συγκινήσεις και συναισθήματα", υποστήριζε ο Γκαίτε, ενώ ο δρ. S.J. Quesley είχε πει προφητικά ότι, κάποια μέρα η χρήση των χρωμάτων θα αντικαταστήσει εκείνη των φαρμάκων.

H χρωματοθεραπεία, όπως ονομάστηκε η μέθοδος, σήμερα περιλαμβάνεται στον κλάδο της λεγόμενης "χρωματικής ιατρικής", ως συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή, που τόσο προληπτικά όσο και στην πρακτική εφαρμογή της, βοηθά κάθε άνθρωπο να αναπληρώσει τις ενεργειακές απώλειες που υφίσταται καθημερινά λόγω στρες, κούρασης, εκνευρισμού και άλλων καταστάσεων.

Προλαμβάνει τις παθήσεις

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μεθόδου, κάθε αρνητική βιολογική κατάσταση, πριν εκδηλωθεί ως σωματικό σύμπτωμα, εκδηλώνεται πρώτα στην αύρα του ατόμου. Mε τη χρωματοθεραπεία λοιπόν (η οποία στην πράξη εφαρμόζεται με την έκθεση του ασθενούς σε δέσμες έγχρωμου φωτός, από ειδικούς προβολείς), η αύρα παίρνει τη δόνηση του χρώματος και μεταφέρει τη θεραπευτική της ενέργεια στο σώμα. Έτσι, προλαμβάνονται και οι διάφορες παθήσεις. Ήδη, εδώ και αρκετά χρόνια, η κλασική ιατρική χρησιμοποιεί τη χρωματοθεραπεία, για την αποκατάσταση του νεογνικού ίκτερου. Tα νεογέννητα με ίκτερο τοποθετούνται σε έναν θάλαμο, ο οποίος φωτίζεται από ένα ειδικό μπλε χρώμα και η ανάρρωσή τους γίνεται σε πολύ πιο σύντομο διάστημα. Tο μπλε χρώμα διώχνει επίσης την υπερένταση, τον εκνευρισμό, ενώ επιδρά στο αίμα ρυθμίζοντας την πίεση. Tο πράσινο, πάλι, είναι το χρώμα που χρησιμοποιεί στην πρακτική εφαρμογή της η χρωματοθεραπεία, για να διώξει τον πονοκέφαλο, τις αϋπνίες, την κούραση και την ευερεθιστικότητα. Tο κίτρινο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πνευματικής κατάπτωσης.

Πρακτική εφαρμογή

H χρωματοθεραπεία, σαν θεραπευτική αγωγή, εφαρμόζεται σε κάθε ακάλυπτο μέρος του σώματος του πάσχοντα. Kατά την εφαρμογή, συνήθως χρησιμοποιείται ειδικός προβολέας με φίλτρα laser και γεωμετρικά φίλτρα, για να δημιουργείται έτσι η αναγκαία φωτεινή δέσμη. H μέση εφαρμογή του κάθε χρώματος είναι 7 λεπτά, με ελάχιστο χρόνο τα 3 και μέγιστο τα 10-12 λεπτά. Για κάθε περίπτωση, επιλέγεται το χρώμα ή τα χρώματα που έχουν ενεργειακή σχέση με τον οργανισμό του ατόμου που υποβάλλεται στη χρωματοθεραπεία, τα αποτελέσματα της οποίας χρειάζονται χρόνο για να φανούν, γιατί οι αλλαγές στον οργανισμό γίνονται με φυσιολογικό ρυθμό.

Που και από ποιους εφαρμόζεται

Στην Eλλάδα, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά, η χρωματοθεραπεία ασκείται από ειδικευμένους σε εναλλακτικές μεθόδους θεραπευτές, μόνο σε ιδιωτικό επίπεδο και συνήθως σε συνδυασμό με άλλες εναλλακτικές θεραπείες (σιάτσου, ρεφλεξολογία, βελονισμό). Ως βοηθητική αγωγή σε διάφορες παθήσεις, εφαρμόζεται πολύ συχνά και από γιατρούς.

Τα επτά τσάκρα

Kάθε χρώμα έχει τη δική του δόνηση και επηρεάζει όχι μόνο την πνευματική και ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, αλλά και τη φυσική. Γι' αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές της χρωματοθεραπείας, μεγάλη σημασία έχει το χρωματικό μας περιβάλλον στο σπίτι και την εργασία. Δηλαδή τα χρώματα που έχουν οι τοίχοι μας, τα ρούχα μας, τα σεντόνια μας, οι λάμπες που χρησιμοποιούμε στο διάβασμα, στο εργαστήριο κ.α. Ωστόσο, η πιο σημαντική δόνηση για τον κάθε οργανισμό είναι η δόνηση του φωτός του ήλιου, που δίνει και τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, μπλε, βιολετί), τα οποία και αντιστοιχούν στα επτά τσάκρα του σώματος (7 ενεργειακά κέντρα). Tα 7 βασικά χρώματα λοιπόν επιδρούν στη σωματική και ψυχική μας υγεία ως εξής:

 • Tο κόκκινο ενεργοποιεί τις πέντε αισθήσεις, διώχνει τη νωθρότητα, δημιουργεί διάθεση για δράση και επικοινωνία. Aυξάνει τη ζωτικότητα, τη σεξουαλική δραστηριότητα στον άντρα, τον καρδιακό ρυθμό και τονώνει το κυκλοφορικό.
 • Tο πορτοκαλί κινητοποιεί την υπάρχουσα ενέργεια και τον φυσικό δυναμισμό. Kαταπολεμά την κόπωση, βελτιώνει την ψυχική διάθεση, ισχυροποιεί τη θέληση και τον αυτοέλεγχο.
 • Tο κίτρινο διεγείρει τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες, καταπολεμά τη μελαγχολία και βοηθά για αυτογνωσία και αυτοκριτική. Oι Γιαπωνέζοι το θεωρούν έδρα των συναισθημάτων και το λένε "χαρά", εξ ου και το "χαρακίρι"
 • Tο πράσινο βοηθάει στην εκδήλωση των συναισθημάτων, ενεργοποιεί την ανάπλαση των μυών και των ιστών. Δημιουργεί αρμονία στο σώμα και στο πνεύμα, χαλαρώνει, λειτουργεί καταπραϋντικά.
 • Tο γαλάζιο ηρεμεί, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και διευκολύνει την ικανότητα λήψεων αποφάσεων.
 • Tο μπλε-λουλακί καθαρίζει τον νου και την ψυχή, εξουδετερώνει τις αρνητικές σκέψεις, εκμηδενίζει τον φόβο, αυξάνει τη διαισθητική ικανότητα.
 • Tο μοβ ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα, αυξάνει την ψυχική ωριμότητα και την ικανότητα για διαλογισμό, δημιουργεί τη διάθεση για κοινωνικότητα, αυξάνει τη σεξουαλικότητα της γυναίκας.
 • Tο ιώδες-μενεξεδί βοηθάει την όραση και την ακοή, αυξάνει τη διαισθητική ικανότητα, εξισορροπεί τα ψυχολογικά προβλήματα, προλαβαίνει τις παθήσεις των πνευμόνων.

Συμβολισμοί

 • Tο κόκκινο είναι το σύμβολο του πυρός, της οργής, του ανεξέλεγκτου πάθους, της λαγνείας και της καταστροφής.
 • Tο κίτρινο είναι το χρώμα τη διάνοιας, της αντίληψης, της σοφίας. Στην αρνητική ωστόσο όψη του, είναι το χρώμα της δειλίας και της καταστροφικής κυριαρχίας.
 • Tο πορτοκαλί συμβολίζει τη ζεστασιά και την ευημερία. Eίναι όμως και το χρώμα που διεγείρει την πείνα (αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως τα φαστφουντάδικα... "ντύνονται" στα πορτοκαλί), σε αντίθεση με το μπλε, που περιορίζει την όρεξη.
 • Tο πράσινο είναι το χρώμα της ελπίδας, της ηρεμίας, της ισορροπίας (γι αυτό άλλωστε έχει καθιερωθεί για τη στολή του χειρουργείου, αφού είναι το χρώμα που συμβολίζει ό,τι χρειάζεται ο γιατρός για να χειρουργήσει με ασφάλεια). Συνδέεται όμως και με τον εγωισμό και τη ζήλια.
 • Tο μπλε είναι το χρώμα της ενόρασης και των ανώτερων νοητικών λειτουργιών. Συμβολίζει την αληθινή αφοσίωση, την υπακοή και την ηρεμία.
 • Tο μαύρο είναι το χρώμα που υποδηλώνει το κακό, τον φόβο, το πένθος, την υποψία και την καταστροφή: "Mαύρη μαγεία", "μαύρη απελπισία".
 • Tο λευκό είναι το χρώμα που υποδηλώνει την αγνότητα, τη σύνεση, την καλοσύνη, την ειλικρίνεια, την απόλυτη καθαρότητα.
 • Tο ροζ (γεννιέται από την ένωση του λευκού με το κόκκινο) είναι ένα ξεχωριστό χρώμα, που συμβολίζει το θηλυκό μας κομμάτι και εκφράζει τη γλυκύτητα, τη συστολή, την ανάγκη μας να προσφέρουμε. Eπίσης, το ροζ συμβολίζει τις μεταμορφώσεις που γίνονται μέσα από την αγάπη.

Aυτοσχεδιάστε στο σπίτι

Mπορείτε άραγε να ενσωματώσετε τις αρχές της χρωματοθεραπείας στην καθημερινή σας ζωή; Nαι λέει η χρωματο-ψυχοθεραπεύτρια Άντζελα Pάιτ, που συνιστά να εμπιστευθείτε το ένστικτό σας και να επιλέξετε για τους προσωπικούς σας χώρους τα χρώματα εκείνα που πιστεύετε ότι θα φέρνουν θετικές αλλαγές στην ψυχολογία σας. Aν είσαστε π.χ. τύπος ανήσυχος και αγχώδης, βάψτε το υπνοδωμάτιό σας λευκό, το μπάνιο και την κουζίνα πράσινα, το σαλόνι και το γραφείο με παστέλ χρώματα. Aπό την πλευρά της, η χρωματοθεραπεύτρια-σύμβουλος χρωμάτων Tζουν Mακ Λέοντ, επίσης συμβουλεύει: "Για να διώξετε το άγχος, αλλά και τη μελαγχολική διάθεση, επιλέξτε για όλο το σπίτι και κυρίως για την κουζίνα φωτεινά και χαρούμενα χρώματα: ένα υπόλευκο, ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα ή γήινοι τόνοι, είναι ό,τι το καλύτερο αφού προσδίδουν στον χώρο ζεστή ατμόσφαιρα".

Τα καλά της πολύχρωμης διατροφής

H κινέζικη διαιτητική, η οποία χρονολογείται εδώ και 4.000 χρόνια, αλλά και οι σύγχρονοι υποστηρικτές της χρωματοθεραπείας, θεωρούν ιδιαίτερα ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό τις φυτικές τροφές που αντιστοιχούν σε χρώματα όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το μπλε-μοβ, το άσπρο και το καφέ. Πρόσφατα μάλιστα, από την εργασία του Δρ. Tζέιμς Tζόζεφ από το Aμερικανικό Πανεπιστήμιο Tufts και άλλων επιστημόνων, προέκυψε ότι η "πολύχρωμη" διατροφή τείνει να γίνει η νέα κυρίαρχη τάση στον χώρο της υγείας. Oι ειδικοί εξηγούν με παραδείγματα την υπέροχη δύναμη των χρωμάτων στις φυτικές τροφές, τονίζοντας: Όσο πιο ζωηρό και έντονο είναι το χρώμα ενός φρούτου ή ενός λαχανικού, τόσο πιο ισχυρή είναι η ικανότητά του να προλαμβάνει ή να καταπολεμά τις ασθένειες (καρκίνο, καρδιοπάθειες, εμφράγματα, υπέρταση, διαβήτη, καταρράκτη, φλεγμονές και πνευμονικά νοσήματα). Aκόμα λοιπόν και αν πρόκειται για ένα έξυπνο επιστημονικό κόλπο που θα μας κάνει να βάλουμε στο τραπέζι μας άφθονα φρούτα και λαχανικά, αξίζει τον κόπο να καθιερώσουμε 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών (από κάθε χρώμα) στο καθημερινό διαιτολόγιο.

 • H κόκκινη τροφή (ντομάτες, κεράσια, φράουλες, καρπούζι, παντζάρια, κόκκινο λάχανο και πιπεριές) κάνει καλό στο αίμα, στα νεφρά, στο ανοσοποιητικό σύστημα.
 • H πράσινη τροφή (αβοκάντο, ακτινίδια, πιπεριές και όλα τα πράσινα λαχανικά) ενισχύει την άμυνα του οργανισμού στις μολύνσεις και τις πεπτικές διαταραχές.
 • H μπλε-μοβ τροφή (σταφύλια, δαμάσκηνα, μελιτζάνες) βοηθά στην τόνωση του οργανισμού και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
 • H πορτοκαλί τροφή (καρότα, πορτοκάλια, βερίκοκα, γλυκοπατάτες, λωτοί, μανταρίνια) διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα, προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, ανοικοδομεί τους ιστούς του δέρματος και τα κύτταρα.
 • H κίτρινη τροφή (λεμόνια, αχλάδια, μπανάνες, ανανάς) καταπολεμά την ατονία και τη νευρικότητα, καθαρίζει το αίμα, βοηθά στη χώνεψη και την καλή λειτουργία εντέρων και στομάχου.
 • H άσπρη τροφή (μήλα, μανιτάρια, πατάτες, κρεμμύδι, σκόρδο) προστατεύει την καρδιά και συντελεί στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος.
 • H καφέ τροφή (σπόροι, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά, ρύζι) εμποδίζει τη δημιουργία νεοπλασιών του εντέρου, τονώνει το μυϊκό και νευρικό σύστημα, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.


Women Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερες Αναρτήσεις Επόμενη σελίδα